Skip to main content

A Frank Lloyd Wright Style Residence Kitchen Rebuild

This is a new kitchen addition to an existing Frank Lloyd Wright style home, designed by one of his students, Georgia Architect Robert Green. It overlooks a beautiful two-and-half acre wooded hillside on a lake in Tucker, Georgia. Originally, the home had a very small round kitchen, built out of stone, but with no windows. The owners wanted to replace it with a larger kitchen with windows to take advantage of views of the lake and wooded hillside. We worked within the original style of the home. One prerequisite was the use of the same rare materials of the original house. This included matching Georgia sandstone flooring, solid mahogany cabinets and counters on the inside.

Going to a rectangular kitchen with a rectangular roof helped extend the horizontal lines of the home, in keeping with the philosophy of Frank Lloyd Wright. Placing corner windows in the new kitchen also helped to connect the indoors to the outdoors and “undo the box”, as Wright would have it. We also used chains, instead of downspouts to channel water from roof drains to dry creek beds of the original Japanese landscape that the owners had created over the years.

The kitchen has separate “His” and a “Hers” workstations. Each with a separate sink and a corner window. The top of the new island was cut from a four-inch thick, thirty-six inch wide by fourteen foot long piece of Honduran Mahogany. The theme of the sandstone floor was tied into the design of the Kitchen by using the same material for the backsplash. Appliances included a Gaggenau stove and double stainless steel ovens and an exhaust hood by Thermador.

“Once again we strove to help the homeowners achieve a design to suit their individual taste.”

Exterior of Addition from Downhill